Fredrik B sitter med två ess i rockärmen

För 14 år sedan blev han tvåa med jätteöverraskningen Giant Superman.
På söndag startar han på nytt en riktig joker i Elitloppet.
Fredrik B Larsson är tillbaka i sprintuppgörelsen på Solvalla och han sitter med två ess i rockärmen.

Under 00-talet skördade Fredrik B Larsson stora framgångar med Giant Superman. Tillsammans var de med i Elitloppet tre gånger och 2005 skar de mållinjen som tvåa bakom Steinlager.
- Jag minns att han gjorde ett kanonrace med en riktigt bra avlutning, och att det var som en seger trots att vi blev tvåa. Han var väl minst betrodd i loppet på förhand så även om man hatar andraplatser var det en väldigt lyckad dag, minns Solvallatränaren.
Efter Giant Superman-eran har han varit med i Elitloppet med Caballion och Reven d’Amour, men någon mer pallplats har det inte blivit. Kanske är det dags igen i år, när hans nya stjärnskott Milliondollarrhyme (V75-3) för första gången på allvar ska utmana den absoluta eliten.
- Man drömmer om saker och ting ibland, speciellt på vintern när det är kallt och jävligt, och då är det lätt att man halkar in på Elitloppet. Jag är uppväxt på Solvalla. Jag har sprungit där sedan jag lärde mig att gå. Det är min hemmabana och för mig är Elitloppet det största. Att få med en häst där igen är overkligt kul.

Milliondollarrhyme är en oerhört snabb häst. Han har en bländande teknik och kan växla tempo så att konkurrenterna till synes står stilla. Vilket Hambletonianvinnaren Perfect Spirit fick erfara när Fredrik B Larsson kastade loss i slutkurvan i Meadow Roads lopp på Solvalla i förra veckan. Visserligen hann fjolårets elitloppstrea Nadal Broline ikapp och förbi kort före mållinjen men Milliondollarrhymes insats som tvåa på kilometertiden 1.09,2 renderade honom en elitloppsinbjudan.
- Det var ganska lätt att tacka ja. Jag anmälde honom till Meadow Roads lopp för att få ett kvitto på var jag har hästen, och jag fick svaret jag ville ha och lite till, säger Fredrik B Larsson och utvecklar.
- Det handlar inte bara om det fysiska utan ännu mer om det psykiska. Det ställs enorma krav på hästarna i Elitloppet, men som han kändes senast och dagen efter visste jag att han är redo.

Något som gör Milliondollarrhyme än mer spännande är att Fredrik B Larsson har två sparade växlar att lägga i. Femåringen har i alla sina 23 starter gått i vanlig sulky och med skor på samtliga hovar. Men inför senaste loppet testade Fredrik B Larsson jänkarvagn i värmningen.
- Han kändes perfekt i den så den kommer han att ha framöver. Men om det blir redan på söndag eller någon annan gång får vi se. Han kan vara lite ”Ready Cash-vinglig” och kränga och bryta när han går in i första sväng och jag vill känna mig helt trygg i att han är redo för jänkarvagnen den dagen vi provar. Den kanske sitter på på söndag men inget är bestämt.
Jänkarvagn i alla ära, Fredrik B Larsson tror att hans häst kommer att höja sig ännu mer när skorna lämnas i stallet.
- Man kan i alla fall förvänta sig att det ger effekt. Känslan är att barfota kommer passa honom väldigt bra. Vagnen kommer väl göra sitt till men skorycket blir intressant den dag jag gör det...
Milliondollarrhyme är den enda av de 16 hästarna i Elitloppet som aldrig har tävlat utan skor. Om Solvallapubliken får se honom barfotadansa på söndag återstår att se.
- Det finns tankar på att skorna ska av men han är fruktansvärt snabb med skor och som det känns nu kommer han ha skor i försöket. Sedan, i en eventuell final, är det chans att de inte sitter där. Men jag går på känsla så vi får se.

Taktiken är en annan sak som Fredrik B Larsson har att fundera över. Milliondollarrhyme lottades till spår sex bakom startbilens vingar, ett snäpp utanför fixstjärnan Propulsion.
- Det är helt klart långt ut men min häst är vrålsnabb från start om jag trycker av honom, så där har jag att klura på. Hur jag gör kommer jag avgöra på tävlingsdagen. Han har en förmåga att ladda upp sig och Elitloppet är Elitloppet, då är det högre tryck för hästarna, så jag får läsa av honom och se vilken balans han är i under dagen. Men han är väldigt snabb från start. De två senaste gångerna har jag inte kört någonting på honom.
När man har elitloppsfältets yngste och minst meriterade häst ligger man av förklarliga skäl lite lågt på förhand. Men Fredrik B Larsson tackade inte ja med Milliondollarrhyme bara för att delta.
- Han möter några riktiga jäkla värstingar och slår ur underläge, men han är väl den av alla som är mest på uppgång. Han tar stora steg för varje lopp han gör och den fart han har i benen är det inte många som sitter på. Vi ska i alla fall vara med och kriga och så får vi se hur långt det räcker. Det ska bli jäkligt kul!

Skapad: 2019-05-21