Redén ser gärna Sorbet i Elitloppet

Tre elitloppshästar kan bli fyra.
Daniel Redén har chansen att bli historisk om Sorbet kniper lördagens rosa biljett på Gävletravet.
- Jag har alltid sagt att Sorbet är en för Elitloppet, säger tränaren som sparat en huvudlagsändring speciellt till lördagens lopp.

Att tränare har haft tre hästar till start i Elitloppet har skett vid några tillfällen genom åren.
Men fyra torde vara unikt.
Daniel Redén har redan fått Double Exposure, Heavy Sound och Propulsion inbjudna.
På lördag är det tänkt att Sorbet ska fixa sin biljett på egen hand.
- Som hästen har utvecklats så tycker jag att han hör hemma i Elitloppet, säger Daniel Redén om åttaåringen som under många år utmärkt sig på den unika lerbana som Redén byggt upp på Furuby Gård.
En lerbana som är designad för att ge maximal mjölksyreträning under de en timme långa heaten som Redéns hästar går två gånger i veckan.
- Sorbet har alltid varit den häst i stallet som blivit minst trött efter att ha tränat där. Så att styrkan och kapaciteten finns är inget nytt. Tyvärr har han alltid haft sitt humör emot sig, det är en riktig gangster. Hemma är han hanterbar, men när han kommer till tävlingsbanan blir han galen och spiller enormt mycket energi innan loppen. Men det har blivit bättre på den punkten och det är en stor anledning till att han har utvecklats det senaste året. Jämför man med hur hästen uppträdde som fyraåring så är det stor skillnad idag.

I Rommeheatet fick Sorbet se sig snöpligt nerspurtad av Makethemark och gick därmed miste om en plats i Olympiatravet. På lördag kan revanschen komma då en plats i Elitloppet står på spel istället.
- Det är inte självklart att vi går ut i Elitloppet om han vinner, det får vi ta ställning till då. Men det här är ett stort lopp oavsett så och när läget blev som det blev är jag sugen på att testa honom med helstängt huvudlag för första gången, avslöjar Redén vars häst inte gjort sig känd som någon snabbstartare.
- Han kan nog öppna snabbare än vad folk tror och det är för att få honom mer skärpt i starten som jag vill testa. Hästen gick med norskt huvudlag i Finland senast, han tvekade lite när det rycktes ner, men sedan tog han i väldigt och det gick knappt att få stopp på honom efter mål. Annars har hästen gått med öppet huvudlag i princip hela karriären. Skulle vi istället välja norskt huvudlag på lördag så tror jag att han kommer att svara ännu bättre på det den här gången. Vi får bestämma oss efter hur hästen känns för dagen.
Tror du att han vinner?
- Det beror förstås på hur loppet blir kört. Kan han inte hålla ledningen så måste det lösa sig. Hästen är i alla fall i fortsatt riktigt fin form.

Ett härligt formbesked lämnade även Coogan i sin senaste start, tillika andra loppet efter vinteruppehåll.
- Det är också en häst som sticker ut på lerbanan i det att han behöver mycket tung träning. Jag la om min bana i fjol för att få den ännu tyngre och Coogan är en av hästarna i stallet som haft mest nytta av det. Han har väldigt mycket muskelmassa, rent muskulärt är han som en mindre version av Propulsion.
Att det rör sig om debut över lång distans är inget som tycks oroa.
- Han fick inte med sig aktionen i årsdebuten, men hade haft nytta av den genomköraren och fungerade betydligt bättre senast. Efter det loppet har jag kunnat öka träningen vilket ska föra fram honom ytterligare. Distansen tror jag passar honom perfekt, hästen är mer stark än snabb.
Vilken häst har du störst segerförhoppningar på?
- Det känns jämnt. Hästarna är bra i ordning båda två, säger Daniel Redén.

Skapad: 2019-05-16