Cobourg Hanover är Oscars bästa chans

Han hade ett strålande första halvår i fjol, innan virussjukdomar slog ut hela stallet.
Nu är Oscar Berglund tillbaka på allvar igen och startar tre heta kandidater på V86.
- Cobourg Hanover är min bästa chans, säger han.

Oscar Berglund har varit en stor snackis de senaste åren tack vare sina fina framgångar. Framförallt i fjol då han hade ett strålande första halvår innan hästarna blev sjuka. Trots det så blev det 23 segrar på 71 starter vilket ger finfina 32 i segerprocent. Inkörda pengar slutade på 1,6 miljoner för Östersundstränaren som har tolv hästar i träning och fortfarande är amatör på papperet.
- Det viktigaste för mig som travtränare är att hålla en hög segerprocent. Jag håller på med det här för att hästarna ska vinna så många lopp som möjligt, säger Oscar Berglund.
- Tyvärr blev andra halvan av fjolåret spolierat av virus i stallet. Första halvan var otroligt bra medan andra halvan var sjukdomar. Vi hann tyvärr göra några starter för mycket innan veterinären hittade vad som var fel. Så det blev ett tråkigt avslut på året men så är det.
- Hästarna blev friskförklarade i månadsskiftet november, december och efter att de gått i hagen några månader har de tränat på för fullt igen. Nu har vi glömt det där och ser framåt istället.
När har du planer på att kvittera ut A-tränarlicensen och bli proffstränare?
- Jag är rätt så färsk i branschen och det här är sjätte året som jag håller på. Jag har ingen brådska utan vill skaffa mig mer rutin och ha en riktigt bra grund att stå på innan jag drar igång. Det gäller att ha bra hästägare runtomkring sig men tanken är att jag ska plocka ut licensen till nästa år, säger Oscar.

Onsdagens V86-omgång delas mellan Jägersro och Solvalla. Oscar Berglund reser till Stockholm med tre intressanta hästar i transporten och tycker inte att någon av dem är chanslös, snarare tvärtom.
I den fjärde V86-avdelningen startar han både Cobourg Hanover och Hope And Dreams. Stallkamraterna står bredvid varandra bakom startbilen med bricka ett, respektive två. Cobourg Hanover vann direkt i sin årsdebut och hade inte startat på fyra månader innan dess.
- Cobourg Hanover (V86-4) var otroligt hårt drabbad av sjukdomen i höstas och gjorde tre starter då han knappt kom i mål innan vi hittade vad som var fel. Från sju raka segrar blev det tre raka nollor och därmed ett tråkigt avslut på hans säsong. Nu var han väldigt fin i comebacken, pigg och glad och tyckte att det var kul att tävla igen. Sedan var han lite småseg i benen och saknade lite fart men han kommer att vara klart bättre den här gången med loppet i kroppen.
- Läget med innerspåret är perfekt eftersom han är väldigt startsnabb och förutsättningarna är idealiska. De andra får svårt att ta en längd på honom och han gillar att springa i ledningen. Han är ju van vid den här sortens motstånd men Wild Love imponerade på mig senast och den hästen har jag stor respekt för. Jag tror att min häst leder väldigt länge och han ska räknas tidigt. Det blir inga ändringar utan vi kör barfota bak, jänkarvagn och helstängt huvudlag. Det är min bästa chans, säger Oscar Berglund.

När det gäller Hope And Dreams så vann hon fyra lopp i fjol, bland annat i V75, och var på plats i sju av nio starter. Hon gjorde comeback förra veckan efter att ha varit borta i nio månader från tävlingsbanan. Det sexåriga stoet blev då trea i ett lopp på norska Leangen.
- Hope And Dreams (V86-4) hon blev sjuk efter att hon vann V75 i Östersund och hostade efter det loppet. Sedan var hon sjuk hela sommaren och hösten innan hon blev frisk. Så hästen fick halva säsongen förstörd men allt hon gjorde fram till dess var otroligt bra.
- I comebacken var hon också jättebra och spurtade som satan på upploppet. Det var det kvitto jag ville ha att hon var tillbaka och ville tävla igen. Man visste samtidigt att hon skulle behöva lopp i kroppen när hon hade varit borta så länge men både jag och kusken var nöjda. Normalt ska hon vara framflyttad i formen till den här starten men nu blir det hennes riktiga elddop då hon aldrig har mött så här bra hästar tidigare.
- Med bara ett lopp i kroppen efter så lång frånvaro är det väl risk att hon väger lite för lätt men skulle de köra loppet i halsen på henne så har hon en jäkla bra avslutning. Då ska hon inte räknas bort men hon får visa först att hon duger innan man ropar ut henne.
- Det blir barfota runt om nu, senast på Leangen var det skor, och så blir det googles-huvudlag. Det är första gången. Hon kan springa och sova lite i loppen och kan man få henne att tagga till är det en fördel. Hon har gått med lite olika huvudlag tidigare, både helstängt, open eye och norskt. Det blir jänkarvagn som vanligt igen, säger Berglund.

I den sjätte V86-avdelningen gör Upstream debut för sin nye tränare Oscar Berglund. Hästen tränades tidigare av Svante Båth där han bland annat vann V75-lopp år 2017 och var tvåa i en V75-final. Nu gör han comeback efter ett långt uppehåll och har inte startat sedan den 13 augusti i fjol.
- Upstream (V86-6) kom till mig i december och jag blev erbjuden att köpa in mig när jag hörde att han var till salu. Det är en jättefin häst som har ganska goda meriter men även en historia om sig att vara rätt så skör. Han var opererad i ett framknä innan han kom till mig och vi får se om han kommer tillbaka till sin högsta nivå.
- Nu har han tränat på hela vintern och känns fräsch och fin. Jag är nöjd med honom och han är väldigt mycket tränad men har inte gått några snabbare farter eller hårdare tester. Jag har inte velat göra det med tanke på att han har varit skör och vill därför vara rädd om hästen. Så meningen är att han ska starta igång och även om han känns otroligt fin så lär det behövas ett par lopp i kroppen innan han är som bäst.
- Nu är det innerspår på tillägg över kort distans och utgångsläget är bra men distansen är kanske väl kort. Det kan saknas lite fart i benen och även om hästen är van en sådan här konkurrens så är jag nöjd bara han sköter sig och gör ett bra lopp. Det blir barfota fram, helstängt huvudlag och vanlig vagn. Man kan säga att det är medium i utrustnings- och balansväg. Vi offrar inte allt i början utan vill ha lite växlar kvar att dra framöver, säger Oscar Berglund.

Skapad: 2019-03-11