Riordan tror på Timone Ek

I lördagens gulddivision gör världstravaren Timone Ek (se bild) debut för Jerry Riordan.
Och Halmstadtränaren tror på sin häst.
- Även om han inte har tävlat på två månader vill jag gärna tro att han kommer gå ut och slå de här hästarna.

Italienaren Timone Ek (V75-3) har tävlat i världstoppen i flera år och vunnit stora lopp i både Frankrike och Italien. På meritlistan finns flera årgångslopp i hemlandet och som äldre slår segern i Gran Premio della Lotteria 2017 högt. Tyvärr svärtades hästens rykte ner säsongen 2016 då hans dåvarande tränare Fabrice Souloy åkte fast för dopning, men det handlar om en fantastisk travhäst som när han i höstas kom till Jerry Riordan i Halmstad ståtade med 27 segrar på 53 starter och 12,1 miljoner kronor insprunget.
- Vi vet att han är en häst med stor talang och mycket styrka. Man tjänar inte tolv miljoner kronor av misstag, säger Jerry Riordan till Kanal 75.
Sjuåringen är emellertid inte helt lätt att handskas med.
- Han är en lite märklig häst. När han kom hit sa de åt oss att se upp för att han kan vara väldigt stökig. Han hatar att ha rycktussar i öronen, om man är ute och går med honom måste man hålla distans till en del hästar för vissa gillar han inte. En av hans tidigare skötare sa till Heli (skötaren Heli Tarrimaa) att hon måste vara beredd att lägga runt 45 minuter för att få på hästen huvudlaget på tävlingsdagar...
- Det är den typ av häst han är, men på banan gillar jag honom verkligen.

Inför lördagens start, hästens första tävlingsframträdande sedan tredjeplatsen i Nationernas Pris i november, har Jerry Riordan gett Timone Ek ett ordentligt test på banan.
- Han var superfin! Han gick 1.14 över 1 600 meter med 1.11 de första 500 meterna och 1.10 de sista 500. Det är snabbt! Särskilt med mig i vagnen. Jag är den mänskliga handbromsen, skämtar Riordan.
Det är nära till hands att dra paralleller mellan Timone Ek och Ringostarr Treb. Den senare kom också från Italien till Halmstad som sexåring och hos Jerry Riordan utvecklades han till en megastjärna. I fjol vann han Elitloppet.
- Jag tror inte att Timone Ek blir en ny Ringostarr Treb. Det var något speciellt med Ringostarr Treb, som att han bara hade väntat på att komma till Halmstad för här blommade han verkligen ut. Han samarbetade också alltid och ställde upp på allt man provade. Timone Ek är mer hingstig och vill göra saker och ting på sitt sätt. Men han är absolut en mycket intressant häst och vi får se hur långt vi kommer att nå med honom.

Lördagens gulddivision i STL, Svenska Travligan, går som den tredje avdelningen inom V75-spelet på Jägersro. Timone Ek är andrahandsfavorit bakom sin landsman Turno di Azzurra men att döma av tonläget hos Jerry Riordan borde spelfördelningen vara den omvända.
- Jag vill gärna tro att även om han inte har tävlat på två månader kommer han gå ut och slå de här hästarna. Han har sådan grundkapacitet och har slagit den här typen av hästar förr. Han känns verkligen fin och han är väl förberedd, säger Riordan och fortsätter:
- Vi kommer att göra som med alla andra bra hästar vi har fått in, ta av all utrustning som de har gått med tidigare och försöka få dem att känna sig så komfortabla som möjligt. Vi tror på hästen och på kusken (Thomas Uhrberg) också. Båda är rutinerade och när de kommer upp bakom startbilen är det något som säger klick, då är Uhrberg som en jakthund som fått vittring.

Jerri Riordan har med ytterligare en italiensk häst i loppet – åttaåriga toppstoet Shadow Gar.
- Hon är en underbar märr. Senast galopperade hon i nerförsbacken på Vincennes kort efter start men efter att hon börjat trava igen var hon samma häst som alltid och fick ett bra träningspass. Hon har skött förberedelserna inför det här loppet bra. Hon har nog bättre dagsform än Timone Ek men i grunden är han en bättre häst än henne.

Skapad: 2019-01-12