Nu känns han fin igen

På onsdag börjar V75 Summer Heat och det med en av de mest intressanta tävlingskvällarna på året.
Det är dags för derbykvalen på Jägersro och årets derbyfavorit Villiam gör en spännande start efter bakslaget senast.
- Han trampade snett och vrickade sig. Nu känns han fin igen och jag var mycket nöjd med senaste jobbet, säger tränaren Timo Nurmos.

Startskottet för V75 Summer Heat sker på onsdag och pågår under fyra dagar då det är V75 varje dag. Det hela kulminerar med en MultiJackpot på lördag då Bergsåker är värd och kör miljonloppet Sundsvall Open Trot med bland annat Readly Express på startlinjen. I skrivande stund är det drygt 24 miljoner extra i MultiJakpoten men den siffran kan fyllas på under veckan om det blir fler jackpotar.
Men innan dess är det dags för en av travårets mest spännande tävlingsdagar. Derbykvalen på Jägersro kryddar onsdagens V75-omgång och det är dessutom uttagningslopp till Derbystoet samma kväll. Landets bästa fyraåringar gör upp om de åtråvärda platserna och de två bästa i varje uttagningslopp går vidare till finalen. Den körs på Jägersro söndagen 2 september med två miljoner kronor i förstapris.

Villiam har varit den stora derbyfavoriten sedan han vann Kriteriet i fjol på nytt världsrekord och imponerade stort. Kullens kung gjorde årsdebut i Rättvik och spurtade där in på en tredjeplats. Därefter blev det dubbla galopper när han var ute i ett fyraåringslopp i Eskilstuna. Det var första gången Villiam galopperade i lopp, först från start och sedan när han kommit ifatt fältet så galopperade han på nytt 1200 meter kvar.
- Villiam (V75-1) måste ha trampat snett upp mot bilen och han vrickade sig lite. Vi tror det i alla fall för han har aldrig gjort så där tidigare. Han fick en paus efteråt och började att gå intervaller för några veckor sedan. I torsdags körde jag ett jobb på rundbanan med honom efter 1.20 över full distans och han var fin. Jag var nöjd med det jobbet, säger Timo Nurmos.
- Derbyt och Europaderbyt har hela tiden varit årets stora mål. Nu blev det ett litet bakslag i Eskilstuna och han fick vila efteråt men jag tycker ändå att hästen är tillbaka igen som han känns i jobben. Annars har han betäckt mycket i vinter och hela våren. Jag vet inte exakt men han har betäckt över 100 ston och vi har skickat sperma överallt i världen till olika länder.

Villiam blir storfavorit i V75-inledningen på onsdag och har fått ett fint utgångsläge med innerspår bakom startbilen.
- Innerspåret är bra och han är snabb ut. Det visade han bland annat i Kriteriet. Jag har inte bestämt balansen ännu så här tidigt. Antingen blir det skor runt om eller barfota runt om. Självklart måste jag vara optimist, det är jag alltid med den här hästen, säger Nurmos om Villiam som har tjänat drygt 4,1 miljoner kronor.

Timo Nurmos har vunnit svenskt Travderby tre gånger hittills. Segerhästarna har varit Sahara Dynamite, Beau Mec och Readly Express. Nu har han laddat rejält inför onsdagens derbyuttagningar och har ytterligare sex hästar till start i derbykvalen. Utanför V75 har han två hästar som ska försöka kvala in till Derbystoet, Mattie och Hevin Boko. Men så här kommenterar han sina hästar till derbykvalen.
- Mellby Fire (V75-2) har haft lite otur i loppen men är också lite knepig och har galopperat en del. Han har tränat fint nu och det finns bra fartresurser i honom. Bra läge men det är tuffa hästar emot.
- S.G.Charpentier (V75-3) är under utveckling och fint i ordning. Han fick ett alldeles för tufft lopp i dödens senast och en snabb inledning så den starten är bara att glömma. Gången innan spurtade han bra från tillägg efter ett uppehåll. Tyvärr fick han dåligt läge här samtidigt som flera i kulltoppen har bättre spår.
- Västerbo Pokerface (V75-5) är en stark och rejäl häst under kraftig utveckling. Han var otroligt bra som tvåa i V75 senast efter en tuff resa och det känns jobben som att han bara blir bättre och bättre. Hästen är lite orutinerad i sådana här sammanhang men har ett bra spår och det kan bli lättning i balansen. Eventuellt blir det barfota runt om för första gången. Jag tror på en bra insats och det är inte omöjligt att han kan ta en finalplats.

- Eelis (V75-6) är mycket fint i ordning och det var oturligt att han galopperade bort sig två gånger i rad. Senast blev han trea i V75 efter att ha blivit uttryckt i sista sväng och sedan fast till slut. Han är snabb ut och hoppas att han sköter sig igen. Då är han nog långt framme men det är svårt att säga hur långt det räcker. Han gick jobb i dag (torsdag) och var fin.
- Harrington (V75-7) har gjort många bra lopp men utvecklats ytterligare till i år. Han vann i årsdebuten och var senast tvåa i V75 efter ett tufft lopp där han fick runda alla i spåren. Det var bästa loppet han har gjort. Nu är det tuffare emot och det ska bli spännande att se hur långt han räcker.
- Aventador S.F. (V75-7) snubblade till och galopperade in mot upploppet senast i V75. Han hade varit långt framme annars och gick en stark slutrunda. Gången innan vann han överlägset och innan dess blev det galopp men då tog kusken på sig galoppen. Hästen har bra fart om han sköter sig och kan vara långt framme felfri även om läget är dåligt, säger Timo Nurmos.

Skapad: 2018-08-19