Very Kronos vann Eskilstunas Fyraåringstest

Very Kronos är hästen att slå i Svenskt Travderby.
Svante Båths talang imponerade inför 7 178 åskådare på plats på Sundbyholmstravet i Eskilstunas Fyraåringstest.
- Jag tror ingen i kullen klarar att gå utvändigt om honom om han är vid sunda vätskor, sa kusken Erik Adielsson.

Eskilstunas Fyraåringstest är en värdemätare när fyraåringarna matchas mot Svenskt Travderby och lockar ofta kullens topphästar.
Årets upplaga var inget undantag och segern gick till Svante Båths jättetalang Very Kronos som är fortsatt obesegrad felfri efter ännu en imponerande insats.
Erik Adielsson tog ett tidigt initiativ och körde till sig ledningen 1900 meter från mål. Från spets vann sedan den högkapable, men ibland lite struliga, hingsten säkert före Volnik du Kras som var tapper utvändigt.
- Han var inte helt nöjd när bilen skulle släppa, men sen i loppet var han smällfin. Jag tror ingen i kullen klarar att gå utvändigt om honom om han är vid sunda vätskor. Det vart ju enkelt, vi fick köra långsamt första varvet, sa kusken Erik Adielsson.
Tränaren Svante Båth var som alltid extra nervös när han ser lopp med Very Kronos.
- Man ska minst ha två hjärtan, det är jättejobbigt. Att man fått äran att träna en sådan här häst, man känner en viss skyldighet mot ägare och allt och ibland är det lite fyrkantiga hjul. Jag är jättenöjd. Jättehärligt.
Segern i V86-8 var värd 300 000 kronor och segertiden blev 1.13,2 över derbydistansen 2 640 meter autostart. Det var även Very Kronos nionde triumf på 13 starter.
Loppets favorit, kriterievinnaren Villiam, hade ingen bra dag på jobbet och galopperade upprepat på barfotabalans.

 

Det blev favoritseger i V86-inledningen där Örjan Kihlström kunde glida till ledningen med storfavoriten Love Matters. Väl i spets kunde Örjan Kihlström styra och valde 1.15-fart första varvet. Sista halvvarvet gick det riktigt fort men trots att Ubertino Grif var tapper utvändigt blev det väldigt enkelt för Love Matters som vann på 1.12,8 över distansen 2 140 meter autostart.
- Det blev inte mycket till lopp. Han är som en noshörning, sa tränaren Daniel Redén.
Noshörning?
- Ja, han är otroligt tung i huvudet när han är på det humöret och det är han allt som oftast. Men det är en riktigt bra häst när allting fungerar, förklarade kusken Örjan Kihlström.
Nästa uppgift för femåringen blir troligen miljonloppet Jubileumspokalen hemma på Solvalla.
Daniel Redén kunde räkna in ytterligare en imponerande seger då Caid Griff löste uppgiften i V86-6 trots positionen utvändigt ledaren hela vägen tillsammans med Örjan Kihlström. Segertiden blev utmärkta 1.10,1 över sprinterdistans.
- Fruktansvärt bra prestation, jag fattar ingenting. Hästarna går som tåget. Man är bra stolt över den här, han ser bara finare och finare ut, sa Daniel Redén.
Det blev dock en hel del diskussion efter loppet då Caid Griff tappade travet sista biten och frågan var om hästen verkligen passerade mållinjen i rätt gångart?
Örjan Kihlström noterade sig för ett hattrick då han även vann med Roger Walmann-tränade Don Perignon, som bara var bäst i V86-7 från positionen utvändigt ledaren.

 

I V86-2 bjöds publiken ett spännande upplopp där målfotot gav segern till skrällen Must Have som höll undan för favoriten Absolut Gehör trots att hon drog fram den sistnämnde.
- Vi vart ju måldiskade som mål-etta förra året den här dan, så det här var jäkla skön revansch. Det är min ögonsten…jag är så glad. Hon skadade sig allvarligt i december efter en skentur och vi trodde inte hon skulle ta ett travsteg efter det…och nu står vi här, bubblade Stall Ågårdens Lena Wandel med glädjetårar.
Skräll blev det även i V86-3 där treåriga Adorable Lady imponerade stort när hon gjorde grovjobbet själv utvändigt om favoriten Fairytail Mearas
- Hon kändes riktigt rejäl. Hon har aldrig varit trött och det var hon inte nu heller. Vi tog bort skorna fram i dag och då flöt det på ett annat sätt, sa tränaren och kusken Pasi Aikio.

En favorit som höll var Lena Norins Lindas´s Girl som tog tredje raka segern tillsammans med Oskar Kylin Blom när hon vann V86-4 lekande lätt trots spår 12 bakom startbilen.
- Hon gillar mig och jag gillar henne. Hon vill gärna vara lite speciell och hon får vara det för mig. Resan med henne i lite drygt ett år nu…det är helt otroligt. Jag vet inte om vi tagit tio segrar men hon är fantastisk alltså, sa Oskar Kylin Blom efter ekipagets åttonde seger tillsammans.
I V86-5 var Hans-Owe Sundberg resolut och kom till ledningen efter 400 meter med betrodde Largo som sedan ledde varje meter när han tog årets fjärde årsseger.

Skapad: 2018-07-18