Från spets blir han inte lätt att slå...

Han är segermaskinen som har kommit tillbaka för tredje gången efter svåra skador.
Nu är Wellino Avenue favorit på V75 och efter ett test förra veckan blir det lättare balans för första gången.
- Hästen har väldigt hög kapacitet. Från spets blir han inte lätt att slå, säger Magnus Jakobsson.

Det är jackpot i lördagens V75:a i Årjäng där en ensam vinnare kan ta hem 26 miljoner enbart på sju rätt. Favorit i den femte avdelningen är värmlandshästen Wellino Avenue som tränas av amatören Berne Gustafsson i Vålberg. Den sjuårige valacken har endast gjort 18 starter men vunnit i elva av dem. Anledningen till att hästen inte har startat mer är att han varit skadedrabbad i omgångar.
- Det är ett gaffelband i ett framben som har krånglat på honom. Jag tror att han hade känning av det när han vann Unionstravet i fjol höstas för då var han inte bra trots segern. Han travade inte bra men vann ändå på en 1.10-tid. Det visar bara vilken väldigt hög kapacitet som hästen har, säger kusken Magnus Jakobsson.

Det har inte blivit någon kontinuitet i Wellino Avenues tävlande och han har gjort comeback tre gånger efter långa uppehåll. Senast var den 15 juni i Lindesberg då han vann enkelt från ledningen.
- Han vann lätt men var lite loj och inte så där alert som han kan vara när han är på topp. Men hästen var heller inte så hårt jobbad inför comebacken och jag tror att han kommer att vara vassare med loppet i kroppen.
- Jag körde ett jobb med honom förra veckan hemma på gården. Det var ett jobb efter 1.20 på lättare balans och det kändes jättebra. Han kändes väldigt alert och snärtig i steget och det märktes att han hade gått framåt med loppet i sig.
Vad var det för lättare balans?
- Det var aluminiumskor fram och barfota bak. Det var första gången och nu blir det första gången i lopp också. Tidigare har han alltid gått med järnskor och sulor fram och barfota bak. Hästen blev lite rappare i steget, säger Magnus Jakobsson.

Wellino Avenue startar från innerspår bakom bilen i V75-5 och Magnus Jakobsson har spikat sig själv i V75-Guidens tipstävling.
- Ja, jag gjorde det men visst är det lite chansartat med innerspåret. Nu kan jag inte riktigt alla de andra konkurrenterna men jag tror nog att han är så pass startsnabb att det finns skaplig chans att hålla ut dem. I så fall tror jag på bra chans och från spets blir han inte lätt att slå. Men han kan även vinna från andra positioner, även om ledningen är enklaste vägen. Det blir öppet huvudlag och vanlig vagn som vanligt. Hästen är så pass bred att han inte får plats i en jänkarvagn, säger Jakobsson.

Årjängtravet kör sin största travdag för året och det brukar vara mycket folk runt banan, uppemot 15 000 personer i publiken. Magnus Jakobsson kör ytterligare två hästar inom V75 som han inte tränar själv. Ritmo Di Poggio och Ängspilen som båda kommer från seger.
- Ritmo Di Poggio (V75-1) har jag kört tidigare men det var i fjol, så jag har ingen koll på honom för dagen mer än att han vann senast. Men det känns väl på förhand som att det är väl tufft emot.
- Ängspilen (V75-3) har jag heller ingen koll på mer än att hon han har två raka segrar.

Skapad: 2018-07-12