Attraversiamo gav Båth hans tolfte E3-seger

Tolfte E3-segern och 2 000:e fullträffen som tränare.
Lördagens triumf med Attraversiamo var stor i dubbel bemärkelse för Svante Båth.
- Det var härligt, sa jubilaren.

Som så många gånger förr stod unghästspecialisten Svante Båth i centrum när sommarens första E3-finaler avgjordes på ett soldränkt Färjestad i Karlstad. Solvallatränaren har fått epitetet E3-kung och det befästes ytterligare när han nu hämtade hem sin tolfte lagerkrans från det stora treåringsloppet. Attraversiamo gjorde en mäktig insats när han i Erik Adielssons händer bytta andra par utvändigt mot positionen utvändigt om ledaren efter ett varv och sedan utklassade motståndet.
- Han har varit tidig och duktig hela tiden och jag tycker att han har mognat lite i år, sa Svante Båth, som alltså även nådde milstolpen 2 000 tränarsegrar, vilket endast 18 travtränare lyckats med tidigare.
- Det var jättekul att det kom i ett sånt här lopp. Det är det här vi jobbar för, de här hästarna och unghästloppen. Att hitta och forma hästarna från föl till bra tävlingshästar och vinna storlopp är underbart.
För Attraversiamo var det sjätte segern i sjunde starten och med förstapriset på 925 000 kronor passerade han två miljoner kronor insprunget. Kilometertiden över 2 140 meter med autostart skrevs till löpningsrekordet 1.12,1. Fyra tiondelar bakom knep Flight Dynamics andraplatsen och trea blev That’s Art.

I stonas E3-final blev det bra tryck och ledande Flash Am höll mycket starkt som tvåa efter att ha tvingats till 1.11,5 första varvet. Men åt Zara Kronos fanns inget att göra över upploppet. Hon fick anfallsorder från kön ut på den sista bortre långsidan och efter att ha kommit ner i andra par utvändigt en bit avgjorde hon enkelt när Joakim Lövgren tryckte på gasen på nytt.
- Hon är en jättefin häst som jag fick i träning som ettåring och det här är ett sånt där kvitto som man behöver lite då och då, som visar att konceptet fungerar och vaskar fram guldkorn, sa Joakim Lövgren och fortsatte:
- Att vinna E3 är stort. Hon var vår bästa tvååringsmärr förra året så det är skönt att hon håller stilen och fick en lagerkrans nu.
Zara Kronos landade på kilometertiden 1.12,7 och segerchecken uppgick precis som i grabbarnas avdelning till 925 000 kronor. Tvåa blev Flash Am och tredjeplatsen tog Daze.

Kenneth Haugstad körde galopp med favoritspelade Aleppo Pine i E3-finalen för ston men i Färjestads Jubileumslopp tog han gruvlig revansch. När dunderfavoriten Cyber Lane gled till ledningen ut på den första bortre långsidan trodde nog de allra flesta att loppet var över. Men när hästarna kom upp till varvning hade Kenneth Haugstad sänt fram Heavy Sound som första häst i andraspår och därifrån mosade sexåringen ledaren. Skuggande stallkamraten Sorbet blev närgången sista biten men Heavy Sound höll undan med liten marginal.
- Fantastiskt! Det är en fruktansvärd häst det här alltså! sa Kenneth Haugstad, som har fått fortsatt förtroende att köra hästen efter att den flyttades från Haugstads arbetsgivare Roger Walmann till Daniel Redén.
- Han är en fantastisk kamrat och absolut den bästa häst jag har kört. Vi har haft en fantastisk resa ihop, från första starten som han vann här på Färjestad.

Daniel Redén räknade även hem segern i silverdivisionens final där Don’t Mind Me visade att han har formen i zenit. Understödd av Örjan Kihlström stack han till ledningen och därifrån gick han undan på snabba 1.11,6 över 2 140 meter med autostart.
- Det var kul att se för han har otroligt kunnande de dagar han är bra, sa Redén.
I bronsfinalen gick segern till Roger Walmanns Urban Kronos (Örjan Kihlström), klass I-finalen vanns av Mika Haapakangas-tränade Mr Golden Quick (Santtu Raitala) och i klass II-finalen drog Sign Me Up Too det längsta strået från ledningen med sin tränare Emilia Leo i sulkyn.
- Jag har varit nervös inför det här loppet men när jag satte mig i sulkyn tänkte jag att vi åker ut och har kul. Hästen är komplett - stark, startsnabb och speedig - och det känns som att han gör allt för mig, sa Gävletränaren.

Skapad: 2018-06-30