Lome Brage vann Elitkampen

Jan-Olov Perssons nya adept fixade svensk-norsk seger i kallblodens elitlopp.
Tillsammans med Erik Adielsson spårade Lome Brage runt om i Elitkampen på Solvalla.
- Jag är inte djupt förknippad med kallblodssporten så det är någonting utöver en dröm att få vinna, sade segerkusken.

2018 års upplaga av Elitkampen såg på förhand ut som ett väldigt öppet lopp. Men Lome Brage satte punkt för loppet redan i starten.
Hingsten rusade till spets från fjärdespår. Titelförsvararen Polara fick första position utvändigt medan Tor Wollebaek placerade favoriten Lannem Silje i rygg på ledaren.
Men ingendera utmanade på allvar Lome Brage som säkrade sin första triumf i Elitkampen.
- Jag är inte djupt förknippad med kallblodssporten så det är någonting utöver en dröm att få vinna det. Det visar också hur bra hästen är, att en skåning kan sätta sig upp och vinna det här loppet då är man unik som häst, sade Erik Adielsson som lät hästen sköta sig själv.
- Jag satt bara och höll i honom de första hundra, det var samma sak i Umeå, så det var bara att spänna fast säkerhetsbältet och följa med. Det hade varit roligt att skicka iväg honom hundra meter en gång.
Förutom 300 000 kronor gav segern även en direktbiljett till Nordic King i Härmä. Storloppet avgörs i juni på Skandinaviens nyaste travbana i norra Finland.

Norskfödda- och ägda Lome Brage verkar trivas ypperligt i hudikskogarna.
Så sent som i april kom elvaåringen i Jan-Olov Perssons regi. Hagmyrentränaren var givetvis på plats på Solvalla för att följa sitt nya stjärnskott.
- Han är ruskig bakom bilen. Det var riktigt, riktigt härligt och att loppet gestaltades som det gjorde. Och med tussarna kvar, sade en lycklig Jan-Olov Persson i vinnarcirkeln.
Frågan är hur fort Lome Brage kan springa?
- Inte fortare än 1.17,9, svarade tränaren kvickt och syftade på världsrekordet som hans kallblodskung Järvsöfaks sprang på Gävletravet 2005.

Skapad: 2018-05-27