Harpers nästa för Berghs hårding?

Hårdingen Tesio har kommit igång på bästa sätt hos Robert Bergh.
På onsdagen gör han tredje starten för Åbytränaren och sedan väntar Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen på Solvalla.
Eller?
- Det är många parametrar kvar att bedöma innan vi anmäler till Harpers, men resan dit är på gång, säger Robert Bergh.

Tesio (V86-5) inledde karriären hos Solvallas Timo Nurmos på ett strålande sätt med sju segrar på nio starter. Men sedan började det strula och ettorna i resultatraden byttes ut mot galopper. När hästens ägare, forne ishockeyproffset Kristian Huselius, valde att flytta hästen till Robert Bergh efter fjolårssäsongen hade den italienskfödde sexåringen gjort bort sig i sju av sina tio senaste starter. Miljöombytet och nio månaders tävlingsuppehåll har fått hästen på rätt spår igen. I årets två starter har han skött sig exemplariskt.
- Han är lite ängslig men ändå vill han att det ska gå väl. Det gäller, som med ganska många Love You-avkommor, att få till ett samarbete. Får man det blir det ganska bra och som det känns nu kan han nog ha en lite sämre dag och ändå hålla sig på benen, för han vill väl i loppen, säger Robert Bergh.
I årsdebuten vann Tesio med en gäspning mot lite enklare motstånd och det följde han senast upp med en tredjeplats i storloppet Orebro Intn’l över tre varv. Sedan Robert Bergh kört sig till ledningen under inledningsrundan höll hästen mycket starkt.
- Han har visat sig vara en lite bättre häst än vad jag trodde. Visst har han vunnit på bra tider tidigare också men i det ingick det så att säga en bra tränare. Jag har mer och mer fått en skön känsla för hästen och jag var väldigt nöjd med honom både i årsdebuten och med vad han gjorde i Örebro.

Det är jackpot på V86 och när det sista loppet går i mål vid 22-tiden på onsdagskvällen kan en eventuell ensam vinnare med alla rätt håva in elva miljoner kronor. Tesio startar på innerspår med 20 meters tillägg i den femte avdelningen och såväl spelare som tipsexperter tillmäter honom goda möjligheter att bli en av hästarna på den vinnande V86-raden.
- Jag var inte helt nöjd med hans värmning senast. Det fanns mer att lira på och han kan bli ännu mer rytmisk. Det är sånt vi håller på med i träningen i veckorna och jag hoppas att han kan lyfta sig någon procent för varje start han gör och både gå framåt med loppen och bli bättre i rytmiken, säger Robert Bergh.
Det är fjärde gången som Tesio går ut över 2 600 meter. De tidigare tillfällena har resulterat i seger och det råder ingen tvekan om att han trivs bra över lång distans. Ett lopp som därmed torde vara högaktuellt för hästen är anrika Harper Hanovers över grunddistansen 3 140 meter. Där lockar en segercheck på 900 000 kronor och även om Tesio vinner onsdagens lopp håller han sig under tilläggsgränsen, vilket betyder att han får starta på den främre volten med de värsta motståndarna på tilläggsvolterna bakom sig.
- Det finns en liten Harper Hanover-tanke med honom men just nu är onsdagens lopp lika viktigt som Harpers. Framför allt vill jag få en bra känsla i loppet. Han var ruskigt bra i Örebro men måste vara ännu bättre om han ska vara med i striden i ett sånt lopp som Harpers. Vi har lite strulläge på onsdag men han behöver definitivt ett lopp till i kroppen om han ska vara med på Solvalla, så det var jättebra att det här loppet fanns. Varje lopp tillför jättemycket efter så lång frånvaro.

Tesio gör sitt V86-framträdande på Bergsåker. Omgången delas med Solvalla och där startar hans stallkamrat Re Doc (V86-2), som senast galopperade bort sig i starten som hårt spelad.
- Det är skönt att få anmäla direkt när det blir sådär. Han ser jättefin ut i träningen och jag förväntar mig en ordentlig prestation. Jag tror att han går iväg den här gången och vi kommer att värma lite tuffare så att han får springa av sig lite energi.

Skapad: 2018-05-14