Global Unprotected fortsatte segerraden

Fjärde segern i fjärde starten.
Global Unprotected är fortsatt obesegrad i år sedan han på onsdagen utklassat motståndet i V86 på Solvalla.
- Ändå känns det som han springer på halvfart, sa hästens tränare och kusk Magnus Jakobsson som blev hundraprocentig på Solvalla genom att även styra Charlock Wiking till seger utanför V86-kupongen.

Global Unprotected visade fin kapacitet redan i fjol men fungerade inte fullt ut. Det gör han i år. Sedan hästens problem lokaliserats till en armbåge och åtgärdats har det lossnat rejält för fyraåringen. Med tre segrar på lika många försök mot lite enklare motstånd bakom sig spände Magnus Jakobsson bågen hårdare och anmälde till Solvalla. Även där stod hästen i en klass för sig.
- Han var inte helt perfekt i fjol utan har mognat till fint under vintern. Nu är han väldigt fin. Man kan köra som man vill med honom, köra till, ta upp, han är med på allt, sa Magnus Jakobsson sedan Global Unprotected sprintat undan från ledningen.
- Ändå känns det som att han springer på halvfart, så det finns mer att gå på.
Global Unprotecteds kullbröder behöver emellertid inte få skrämselhicka. Hästen är nämligen inte anmäld till några årgångslopp.
- Han är tyvärr inte anmäld till några större lopp, det är Breeders’ Crown i så fall, utan vi får väl försöka vara med i rikstoton istället.
Redan innan starten av V86 hade Magnus Jakobsson visat upp en annan lovande fyraåring. Charlock Wiking har hittat nya växlar sedan han blev valack i vintras och nu tog han årets tredje seger i tredje starten.
- Han är en väldigt fin häst. Han har det mesta tycker jag, fin uppfattning och utvecklas hela tiden, sa Jakobsson.

I höstas galopperade Svante Båth-tränade Very Kronos bort sig som hårt spelad i Svenskt Travkriterium. På onsdagen gjorde han sin första start som fyraåring och även om han gynnades kraftig av ett högt uppskruvat tempo, där han satt långt nere i kön, såg han mäktig ut när han rundade fältet till seger, före en urtapper Born Unicorn.
- Det är en helt underbar individ. När han är på det här humöret är det lite som när man var liten och åkte karusell, man vill bara duscha av honom och köra ett lopp till om en timme. Det är en underbar upplevelse att köra honom och jag var snuskigt nöjd med honom i dag, sa segerkusken Erik Adielsson efter hästen sjätte seger i nionde starten.

André Eklundh presenterade ett riktigt toppämne på Jägersro. Fyraåriga stoet Rose Mary stod för kvällens prestation när hon en brutal inledning till trots, Lutfi Kolgjini bakom utvändige Restless Face pressade ner tempot till 1.06,6 första 500 meterna, hade styrka och mod att hålla undan till säker seger från ledningen.
- Jag är kokt! sa André Eklund med ett leende efter loppet.
- Jag fick mig en sådan skopa av Ludde för att jag svarade ledningen. Han gav mig en sådan utskällning om att jag inte skulle komma någonstans med sådana styrningar. Men jag visste att jag hade en bra häst så jag stod på mig och det var skönt att vi kunde ge svar på tal och hålla undan, sa Eklundh.
Rose Mary gjorde sin blott femte start och fortsätter hon på den inslagna vägen lär hon blir att räkna med i årgångsloppen senare under säsongen.
- Ägarparet ville att vi skulle gå ut i kval till Drottningens Pokal och det kanske var fel att vi inte gjorde det, men jag tror att det blir roligt i höst och att vi kan få mer betalt då, sa Eklundh.
Lutfi Kolgjini och Restless Face dalade genom fältet under det sista halvvarvet och kom i mål som sista felfria ekipage. 

André Bood-tränade Super Photo Bood skrällde rejält på Solvalla och det var knappast någon V86-spelare som hade analyserat fram löpningsförloppet som ledde till seger. Placerad i rygg på ledande favoriten Volocity de Vie hade Super Photo Bood förvisso ett bra läge men när favoriten började krokna in mot slutkurvan såg det kört ut.
- Det var lite jobbigt in i sista sväng när det kändes som fina Volocity de Vie hade en dålig dag bara för att jag lyckats få rygg på honom, men när det blev galopp för den blev det istället jättebra, sa Kim Eriksson som lämnade motståndarna över upploppet sedan det blivit fritt fram på innerspår.

På Jägersro gjorde Steen Juuls Wonderboy en mycket fin insats när han pilade till ledningen och därifrån gick undan till seger på fina kilometertiden 1.11,3 (1 640 meter auto).
- Steen Juul utvecklar hästarna från år till år. Den här hästen har gått bra förut också men så kommer han ut i år och är ännu bättre. Sedan gick han med skygglappar i dag och det gjorde honom mycket bättre från start och hjälpte honom nu när det var sprinterdistans, sa kusken Thomas Uhrberg.
Övriga V86-lopp på Jägersro vanns av Petri Puros Cashback Pellini (Peter Ingves) och Johan Untersteiners Broadway Appolo. På Solvalla vann även Roger Walmann-tränade Odessa Celeber (Örjan Kihlström).

Skapad: 2018-04-25