Toppmöte på fredag

I somras slutade de etta och trea i världens största treåringslopp Hambletonian.
Numera tränas amerikanarna Perfect Spirit och Enterprise i Sverige.
På fredag möts de i ett försök till Konung Gustav V:s Pokal på Åby.

Till helgen riktas alla travfrälsta blickar mot Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg. Höjdpunkten är lördagens final i Olympiatravet men redan på fredag väntar högklassiga tävlingar då uttagningarna till årets upplagor av Konung Gustav V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal avgörs. Sex uttagningslopp ska köras, tre till vardera lopp, och de fyra främsta i varje heat går vidare till final. Två av de intressantaste namnen i startlistan är Enterprise (V64-6) och Perfect Spirit (V64-6). Duon har tampats i den nordamerikanska unghästcirkusen och ställs nu öga mot öga för första gången på svenska mark.
- Vilken av dem som har högst potential får vi se när klockorna ringer i finalen, om båda går dit, säger Enterprises tränare Stefan ”Tarzan” Melander.
Störst meriter än så länge har Daniel Redén-tränade Perfect Spirit. I fjol vann han Hambletonian tillsammans med sin dåvarande tränare Åke Svanstedt. Enterprise, då tränad av Stefan Melanders brorson Marcus Melander, var hårdare spelat efter att ha vunnit sitt försök men fick nöja sig med tredjeplatsen i finalen.
- Att Enterprise är en bra häst har han redan visat. Sedan måste alla hästar utvecklas i kroppen från tre- till fyraåringssäsongen och det har han gjort. Han är jättefin, en kanonhäst, säger Stefan Melander.

Perfect Spirit vann enkelt när han i förra veckan gjorde Sverigedebut över kort distans. Enterprise har gjort två starter i sitt nya hemland. Efter att ha gått i mål som fastlåst fyra i debuten visade han senast härlig inställning när han svarade en tufft pressande Transcendence (V64-5) hela vägen in i mål och vann säkert med ett huvud.
- Jag är jättenöjd med honom. Han hade lite krafter kvar i det första loppet och han var grymt fin när han stod emot Bergharns häst senast.
Att Enterprise gjort båda sina Sverigestarter över medeldistans, 2 140 meter, är ingen slump.
- Etapp ett med jänkarhästar är att de ska klara 2 100 meter. Det är inte lätt att lära gamla hundar att sitta och de kan nästan räkna stegen när de bara har gått över engelska milen i hela sitt liv. Men han påminner om Uncle Lasse på den punkten att han inte räknar stegen utan går tills kusken tar upp. Det är väldigt positivt inför loppet han ska ut i nu.

Om Enterprise är av samma kaliber som sin landsman Uncle Lasse, som även han blev trea i Hambletonian (2015) innan han som fyraåring fortsatte sin karriär hos Stefan Melander, kan fredagens uttagningslopp ge en fingervisning om. Precis som det kan ge en fingervisning om vilken av USA-importerna i årets Kungapokal som har högst potential. Men Stefan Melander vill tona ner ”prestigematchen” mot Perfect Spirit.
- Det är ingen prestige i det här mötet, det är finalen som gäller. På fredag är det viktiga att vara etta eller tvåa för att få spår ett till sex i finalen. Jag hoppas så klart att han kan ge Daniels häst en match men den har säkert blivit bättre den också, så det blir tufft. Sedan är det andra som är bra också.
Hur nära toppformen är Enterprise med två lopp i kroppen?
- Han har ingen superform men känns väldigt fin i träningen efter senast och är på väg uppåt. Förhoppningsvis går han framåt till finalen.
Hur ser du på att han har spår invändigt om Perfect Spirit?
- Min häst kan nog öppna bra om Johnny (Takter) vill. Det där behöver inte jag fundera på utan Johnny får köra efter hur det känns.
Är det aktuellt med någon utrustningsändring?
- Absolut inte i försöket. Nu ska vi först kvala in till finalen, sedan får vi se.
Hur ser den fortsatta planen för säsongen ut?
- För både honom och Perfect Spirit är ju Sprintermästaren väldigt intressant i sommar, så vi får hoppas att de kan vara med där.
Kan Elitloppet vara aktuellt redan i år?
- Jag är inte ett dugg rädd för att starta fyraåringar i Elitloppet. Scarlet Knight blev trea som fyraåring och Nuncio höll ju på att vinna som fyraåring trots tredjespår hela vägen. De här hästarna är så pass hårda så både min och Daniels häst skulle säkert klara att starta i Elitloppet.

Skapad: 2018-04-24