En fartfylld Coktail dundrade runt Solvalla

Robert Bergh skickade en häst till Solvalla på tisdagen.
En nioåring med karriären framför sig?
Holländaren Coktail Fortuna (se bild) charmade kusken Kim Eriksson då han dundrade runt banan på 1.11,4 i en vårrusig insats.

Det blev en rivig start på V64-spelet på Solvalla på tisdagen.
Fuxige Coktail Fortuna hade årsdebuten avklarad sedan någon vecka tillbaka och spelades till stor favorit i det inledande sprinterloppet.
Kim Eriksson lät fuxen löpa fritt genom den första kurvan och körde sedan till mot ledande Pharaon Face men fick svar. Coktail Fortuna fick dock fortsätta sin marsch framåt och slutligen överta föringen 900 meter från mål.
Satsningen kostade 1.09,7 första 1000. Ingen match visade det sig, Coktail Fortuna hade krafter sparade och stegade undan till seger med fyra längder. Segertiden skrevs till 1.11,4 över 1640 merer med bilstart.
- Han hade tussarna kvar till och med och kändes så jäkla fin. Jag tyckte mig ha en bättre häst och trodde faktiskt att ledaren skulle vara sugen att släppa om jag kom med lite fart. Nu blev det bara ”nästan så”, sa Kim Eriksson och menade att det kunde ha sett lite snyggare ut.
Men ingen fara skedd. Coktail Fortunas skötare Susanne Ohme kunde ta emot en pigg häst på stallbacken efter loppet.
- Han är verkligen bra när han är bra, sa Susanne Ohme.

Coktail Fortuna har vunnit 16 av karriärens 48 starter och tjänat 1,1 miljoner kronor. Nioåringen ägs av norrmannen Öyvind Sandvik och inledde karriären i Holland hos Hugo Langeweg J:R, innan den sattes i Öystein Tjomslands träning i Norge.
Robert Bergh tog över rodret i höstas och Kim Eriksson körde en skolös häst till seger i första starten direkt efter regibytet, på Axevalla i november.
På tisdagen var det dags att rycka skorna på hästen igen på Solvalla.
- Det är en lillfavorit den här hästen och nu seglar han upp och hamnar ännu högre på den listan. Jag har varit ruggigt sugen hela dagen på att åka hit och sätta mig bakom honom. Han är inte bara stark och tar ”sjumilakliv”. Han är dessutom kvick och kan verkligen röra på påkarna, berömde Kim Eriksson.

Hans-Owe Sundberg vann Kentucky Fibbers lopp med årsdebuterande Charrua Forlan efter tidig ledning.
Sundberg fick dämpa tempot till 1.15 första rundan och längst bak i niohästarsfältet avvaktade Örjan Kihlström med Sorbet. Favoriten rundade snabbt i tredjespår genom den sista kurvan men rullade över och galopperade som slagen tvåa i mål.
- Han är lite seg i kroppen efter att bara ha gått tung träning, men han vet vad han vill. Jag skulle vilja se honom i ett lopp med två heat igen i år, typ Sweden Cup, sa Solvallanestorn.
Stefan Melanders nyförvärv från USA, nioårige Not Afraid, var trött 600 meter från mål efter ett lopp utvändigt ledaren.

Glenn Cashman krossade motståndet från dödens för Sandra Eriksson och får plus för den insatsen. Petter Lundberg tränar,
Timo Nurmos fyraårige Hachiko de Veluwe var fin vid seger för Jorma Kontio. Karriärens tredje i fjärde starten. Kontio meddelade att det finska derbyt är det stora målet i år för brodern till Sprintermästaren Brad de Veluwe.

Skapad: 2018-03-27