Stall Mamsen är van med isbana

Syskonen Keeper gör båda sin första start på isbana när Umåker arrangerar GS75.
Men för ägaren och skötaren är det långt ifrån en isdebut.
- Jag är ju från Umeå så jag är van med det, säger Anette Karlström.

Stall Mamsen, Anette Karlström och Mats B Eriksson, satsar helhjärtat på sina hästar. Tillsammans har paret fyra hästar uppstallade på Rättviks travbana.
- Vi har hästarna i träning hos Leif Witasp men vi är egenföretagare och jag jobbar heltid med våra hästar här på travbanan. Sedan kommer Leif in med hästar från gården när det är snabbjobb eller om vi behöver sällskap, säger Anette Karlström och fortsätter:
- På eftermiddagarna kommer Mats och kör också, man kan säga att vi har två passhästar var.
En av hästarna i stallet är Cool Keeper (GS75-1) som kom till dem redan som ettåring.
Den nu åttaåriga hingsten vann som fyraåring bland annat Norrlands Grand Prix och året därpå segrade han i gulddivsionen på V75.
- Han har betytt jättemycket för oss, vi har otroligt fina minnen – det mest känslosamma minnet var när han vann Berth Johanssons minne på Umåker som femåring.
Totalt har det blivit 19 segrar och drygt tre miljoner kronor i insprungna pengar.

Under hösten och vintern har Cool Keeper lyst med sin frånvaro på travovalen.
- Han har varit borta på grund av att han inte varit frisk, han har haft problem med magen och en långdragen halsinfektion, förklarar Anette Karlström.
Nu verkar hingsten må desto bättre och i comebacken i februari blev det en tredjeplats.
- Hästen var jättebra i årsdebuten, även om han inte riktigt hängde med i sista kurvan gick han bra på slutet.
På söndag väntar nästa prövning när han gör isbanedebut på Umåker från spår 7.
- Vi får se med hur det går med vinterbana. Hästen är beroende av mycket fäste så vi måste ha vassa broddar på honom men vi vet inte hur höga broddar som krävs. Cool är en barfotahäst egentligen, det blir kontraster på det sättet men han har aldrig haft problem att tävla med skor, resonerar Anette Karlström och tillägger:
- Allt annat verkar bra och han brukar gå framåt med ett lopp i kroppen. Spåret är lite långt ut, jag hade gärna sett honom i ledningen men han är bra på kort distans – det är hans bästa distans och han har gått bakifrån tidigare.

På resan följer även lillasyster Fancy Keeper (GS75-2) med. Femåringen har tre raka tredjeplatser i bagaget.
- Fancy Keeper har haft problem att hålla sig till trav men hon har faktiskt mognat på sista tiden och skött sig väldigt bra, meddelar Anette Karlström.
Stoet gör årsdebut och även för henne väntar premiär på vinterbana.
- Det kunde inte ha blivit bättre för henne än med nionde spår, hon vill gärna trava in sig i början så spåret är perfekt. Det är distansen som kan vara en nackdel, det blir hennes första gång över kort distans. Sedan får vi se med hur det går med vinterbana. Det är hennes första övernattning och hon är speciell. Hon har ett väldigt humör och är jobbig att ha att göra med.

Till vardags är det i Rättvik som det händer. Men i helgen är det Umeå som gäller och på fredag eftermiddag påbörjas de 58 milen norrut.
- Hästarna ska gå de sista intervallerna på fredag sedan åker vi sen eftermiddag och får hela lördagen där uppe så att det blir inte stressigt, säger Anette Karlström.
Men det är inte bara trav som väntar under resan.
- Vi har vår dotter som bor i Umeå så vi tänker umgås med henne också.

Skapad: 2018-03-01