Dante Boko var enorm!

1.10,7!
I regnrusk.
I slutet av december.
Dante Boko svarade för lördagens prestation på Halmstadtravet då han dundrade hem gulddivisionen i strålande stil.

Gulddivisonen på Halmstadtravet stod i fokus på många sätt, bland annat var det tolvårige hemmahjälten Spring Eroms avskedsföreställning.
Men Spring Erom fick nöja sig med ett femtepris i skymundan av Dante Boko som imponerade stort i händerna på sin tränare Lutfi Kolgjini.
Lutfi Kolgjini som inte kört sin stjärna på 21 starter. Senast chefen själv körde var vid en V75-seger i augusti i fjol.
- Det är en jävla härligt häst, fantastisk, en riktig king, sa Lutfi Kolgjini direkt efter lördagens segerlopp.
Dante Boko kom tidigt till ledningen och höll sedan ett högt tempo i ledningen: 1.09,5 första 500 och 1.10,5 första 1000.
- På långsidan hade det runnit ut lite vatten på banan och han sprang och tvekade och bromsade ett par gånger, då bestämde jag mig för att dra på lite för att få honom att hålla fokus framåt istället. Sedan dansade han undan ganska enkelt, kommenterade Lutfi Kolgjini det höga tempot i loppet.
Dante Boko belönades med 200 000 kronor att lägga till sina tidigare 7,2 miljoner kronor.
- Vi har haft ett upplägg att det är en månad mellan starterna för att hans ka kunna tävla på, så han kommer starta i Prix du Luxembourg slutet på januari i Paris, berättade Lutfi Kolgjini.

Gulddivisionen var namngiven ”Spring Eroms lopp” och tränaren Dan Widegren var samlad sedan han sett sin stjärna bli femma i sista starten i karriären.
- Jag känner mig bara glad faktisk, inte för att han ska sluta givetvis, men att han är en så fin häst och att jag haft lyckan att ha honom. Han har gett mig så otroligt mycket.
- Han är väl värd det här nu att gå i pension och ha det bra. En levnadsglad häst. Han vill bara göra det här, han älskar det.  Det är en fantastisk individ helt enkelt, sa Dan Widegren.

Axevallatränaren Sofia Aronsson var expertkommentator i TV12 och TV4 och hon fick inleda lördagen på Halmstad med att se sin egentränade Legoholm Zon skrälla i V75-1.
Legoholm Zon gjorde jobbet själv i tredjespår sista 700 meterna och tillsammans med Thomas Uhrberg vann 15-oddsaren till slut mycket imponerande.
- Hon var bara bäst faktiskt, det var hon. Jag vet inte vad jag ska säga. Hon har knallform, det kan vi inte sticka under stolen med, sa Sofia Aronsson
Thomas Uhrberg var dagens kusk på V75 och han vann även V75-5 (Top 7) med Västerbo Exact, som avgjorde mycket enkelt över upploppet. Den sexårige valacken tränas av hemma-amatören Roger Persson som tillhörde de gladaste på Halmstadtravet.
Ännu gladare var troligen den Harry Boy-spelare på ATG.se som blev ensam med sju rätt på Top 7. Kupongen kostade 48 kronor och vinsten blev 1 097 329 kronor.

V75-2 fick en dramatisk upplösning där till slut Yankee Sensation fick tummen upp av domarna. Den fyraårige hingsten hade stora problem med travet sista biten men lyckades med full assistans av kusken Peter Ingves hålla sig i rätt gångart. Även målfotot var på Yankee Sensations sida mot Machiavelli som avslutade sylvasst längst ut i banan.
- Jag kände aldrig att det var galopp eller något, han tar något felsteg ibland så där…men det var inte ens galoppnära. Jag tyckte själv att jag var klar etta, sa Peter Ingves.
Dagens mest överlägsna vinnare fick vi se i V75-4 där Julia Af Solnäs vann i utklassningsstil. Från tredje utvändigt svepte Peter Untersteiner till ledningen i sista sväng och försvann sedan ifrån konkurrenterna med det fyraåriga stoet.

Spelformen Dagens Dubbel firade på lördagen 30 år och jubileumsvinnare blev Justice Ås och Uptothe Chapel.
Favoriten Justice Ås tog hand om ledningen direkt i V75-6 (DD-1) och Peter Untersteiner hade bra kontroll även om Slide So Easy avslutade vasst. Segern innebar samtidigt att Peter Untersteiner snuvade sonen Johan på tränarchampionatet på Halmstadtravet.
I V75-7 (DD-2) skrällde det rejält då 13-oddsaren Uptothe Chapel avslutade starkast i händerna på formstarke Peter Ingves.
- Det är ju mina veckor nu…, sa Peter Ingves som fick ihop sju V75-seger i december.
Joakim Lövgren tränar vinnaren och DD-oddset blev 26,57.

Skapad: 2017-12-30